www.scada.ro

about us news Sistem SCADA/HMI cu OPC la PETROM

Sistem SCADA/HMI cu OPC la PETROM

Sistem SCADA/HMI pentru achizitii de date, monitorizare si comanda la Petrom

Pentru realizarea proiectului, ETA Automatizari Industriale a propus o solutie deschisa si scalabila, dezvoltata pe standardul OPC (Ole for Process Control). Aplicatiile software folosite in proiectul de la Petrom fac parte din suita Genesis32 dezvoltata de compania americana ICONICS Inc., suita care contoleaza si dispecerizeaza cea mai mare retea din lume pentru distributia gazelor (reteaua de transport a gazelor din Siberia la Moscova, client Transneft Rusia). Fiind o solutie standardizata, orice extindere a sistemului poate fi facuta rapid si cu costuri minime. Aplicatiile software de la punctul central pot fi configurate usor pentru preluarea mai multor parametri si valori din camp.

Sistemul instalat de ETA Automatizari Industriale va prelua parametri de proces de la instalatia de uscare a gazelor de la punctul de intrare Carani, jud. Timis. Controllerul care proceseaza datele ruleaza sistemul de operare Windows CE.net si este liber programabil. Modulele de achizitii de date preiau sute de semnale analogice si digitale, fiind conectate pe o magistrala RS-485. Acest controller ruleaza un server OPC scris de ETA Automatizari Industriale, facand astfel posibila interconectarea cu suita SCADA/HMI Genesis32 care ruleaza pe un PC-server amplasat la punctul de control.

In cadrul acestui proiect derulat prin intermediul companiei de servicii de specialitate Petromservice Vest Arad, ETA Automatizari Industriale presteaza si servicii de engineering aferente sistemului de automatizare: realizarea ecranelor HMI, a alarmelor si graficelor parametrilor monitorizati.