www.scada.ro

AMR Cutie comuncatii contoare electrice - ENEL

Cutie comuncatii contoare electrice - ENEL

arhitectura_sistem_aquatim_brosura_small.png

 • Proiect: Cutie de comunicatii GSM pentru tele-citire contoare electrice
 • Beneficiar: ENEL Distributie Muntenia S.A., Bucuresti, ENEL Distributie Banat S.A., Timisoara, ENEL Distributie Dobrogea S.A., Constanta
 • Tehnologii utilizate: GSM/CSD, MC35iT, ubiqSerial
Functionalitate:     tele-citire
Ce?     contoare electrice cu interfata RS232/RS485, de la consumatori industriali
Câte ?
 • 600 contoare de energie electrica cu interfata RS232
 • 300 contoare de energie electria cu interfata RS485

Descriere

Cutiile de comunicatii cu modem GSM/CSD sunt utilizate de ENEL Distributie pentru tele-citirea contoarelor de energie electrica montate la consumatorii industriali. Contoarele de energie electrica sunt dotate cu interfata de comunicatie, iar cutiile de comunicatie realizeaza o conexiune P2P intre contor si aplicatia de tele-citire de la dispeceratul ENEL, via reteaua de telefonie mobila GSM.

In acest proiect s-a folosit produsul ubiqMeter instalat in tablou electric cu accesorii. Tabloul contine modem GSM/GPRS, convertor RS485/422 sau RS232, prize cu contact de protectie, surse de alimentare universale si accesorii de conectare. Aceasta cutie de comunicatii este compatibila cu orice tip de contor cu interfata de comunicatie RS485 sau RS232. este o cutie de comunicatii GSM pentru interogarea de la distanta a contoarelor electronice cu interfata de comunicatie seriala.
 

Arhitectura sistemului de tele-citire contoare

 Arhitectura sistem telecitire contoareSistemul de telecitire folosind cutii de comunicatii GSM are o arhitectura impartita pe 3 nivele ierarhice:

 • software management si citire contoare la dispecerat
 • cutii de comunicatii GSM cu interfata seriala
 • contoare electornice pentru energie electrica
Sistemul de tele-citire presupune un dispecerat cu PC/laptop conectat la un modem GSM. La dispecerat ruleaza aplicatia de tele-citire contoare. Contoarele din teren sunt conectate la cutii de comunicatie cu modem GSM. Contoarele pot fi de doua tipuri: cu interfata RS232 si interfata RS485/422. Pentru al doilea tip este necesar un convertor RS232 la RS485/422 interconectat intre modemul GSM si contor.
 

Comunicare prin conexiune CSD sau GPRS

Modemul poate fi configurat pentru comunicatii de tip CSD sau GPRS, in functie de aplicatia care ruleaza la dispecerat.
Cutiile de comunicatie ubiqMeter se livreaza preconfigurate pentru comunicatii tip CSD standard V.32.

Comunicatii CSD mai rapide prin V110

 Comparatie intre CSD V.32 si V.110 Modemul MC35iT poate fi configurat si pentru comunicatii de tip CSD standard V.110. Parametrii pentru conexiunea V.110 trebuie configurati similar si la modemul de la dispecerat, pentru functionare corecta.

  Avantaje conexiune CSD V.110 vs V.32

 • timpi de conectare mai mici cu cel putin 12sec
 • costuri de comunicatie doar pentru datele utile