www.scada.ro

Sistem AMR contoare de energie electrica si apa pentru 374 garsoniere

 Sistem AMR contoare energie electrica si de apa pentru 374 garsonie
 • Proiect: Sistem AMR contoare energie electrica si de apa pentru 374 garsonie
 • Beneficiar: Prefabricate Vest Trei S.A., Bucuresti
 • Locatie: West Gate Studios, Bucuresti
 • Tehnologii utilizate: PLC, GAE, GWT
Functionalitate:     telecitire + generare rapoarte consum/facturare + portal web
Ce?     contoare de energie electrica si apa rece/calda intr-un bloc de garsoniere
Câte ?
 • 374 contoare energie electrica
 • 748 contoare apa rece si calda

Descriere

Sistemul AMR proiectat si realizat pentru ansamblul de garsoniere West Gate Studios monitorizeaza contoarele de energie electrica si de apa instalate in 374 de garsoniere. Sistemul de citire automata a contoarelor gestioneaza o baza de date SQL care contine indexul, locatia si data citirii fiecarui contor si genereza alarme si rapoarte cu consumul lunar care sunt utilizate pentru repartizarea costulurilor cu utilitatile pe fiecare garsoniera. Datele sunt furnizate direct in format CSV pentru a fi importate direct in software de facturare.


Arhitectura retelei

 Arhitectura sistem AMR PV
Sistemul are o arhitectura clasica, impartita pe 3 nivele ierarhice:software pentru monitorizare, concentratoare de date si contoare.

1. Software monitorizare


Software-ul pentru monitorizare
este compus din doua aplicatii distincte, care ruleaza pe servere diferite. Una este responsabila de managementul sistemului AMR care monitorizeaza contoarele pentru energie electrica, iar cealalta pentru apometre. Sistemul AMR poate fi accesat direct pe web prin intermediul portalului de monitorizare, care afiseaza rapoarte si grafice la nivel de bloc, scara, garsoniera si tip de repartitor.

2. Concentratoare de date


Concentratoarele au rolul de a face legatura intre software-ul de monitorizare care ruleaza pe un server si contoarele instalate in fiecare garsoniera. Pe langa interfatarea la nivel fizic, intre diferitele medii de transmisie a datelor intre server si contoare (PLC, radio 868 Mhz FSK), concentratoarele ofera si o interfata unificata la nivel software intre server si contoare.

3. Contoare


Contoarele pentru energie electrica si apa folosite in sistemul AMR, pe langa functionalitatile clasice de contorizare ofera suport pentru comunicarea la distanta a indexului sau altor parametrii monitorizati. Contarele pentru energie electrica comunica direct pe firele de alimentare (PLC – Power Line Communication) ale retelei electrice, fara a fi nevoie de alte cabluri pentru comuncatie. Apometrele sunt echipate cu modul de transmsie radio in banda de frecventa libera, fara costuri suplimentare.


Echipamente


 1 

Contoare de energie electrica

 Contor energie electrica cu comunicatie PLC Contoarele pentru energie electrica folosite in acest proiect sunt dispozitve electronice cu afisaj LCD, conforme cu standardul IEC62053-21, care pe langa functionalitatile standard de inregistrare consum au posibilitatea de a fi citite de la distanta prin comunicatie PLC. Comunicatia PLC (Power Line Communication) permite transmiterea de informatii intre contor si alte dispozitive prin intermediul conductorilor retelei electrice pe care sunt montate, fara a fi nevoie de alte cabluri
separate pentru comunicatie.
Concentratoarele de date au au interfata PLC pentru comunicarea cu contoarele pe reteaua de alimentare si interfata RS485 pentru comunicarea cu serverul pe cablu serial. Contoarele folosite in acest proiect sunt de tip monofazat. Concentratorul este trifazat, fiind astfel posibila citirea tuturor repartitoarelor, indiferent de fazele pe care sunt montate.

 2 

Apometre apa calda si rece


 Apometru cu modul radio Pentru monitorizarea consumului de apa, in garsoniere sunt instalate apometre care permit transmisia la distanta, la intervale regulate, a citirii indexului contorului. Citirile sunt transmise prin radio, nefiind nevoie de instalarea unei retele cablate pentru comunicatie in fiecare garsoniera. Apometrele sunt echipate cu baterie interna care le ofera o autonomie de 10 ani. Citirea la distanta a apometrelor se realizeaza prin intermediul unor concentratoare echipate cu modul receptor radio. Concentratoarele se monteaza pe fiecare etaj pentru o receptie cat mai buna a datelor transmise de apometre. Apometrele pentru apa calda si rece sunt de tip mecanic, cu mecanism de afisare locala cu 5 role, dotate cu generator de impulsuri pentru contact Reed. Impulsurile generate sunt citite de un modul electronic montat pe apometru si transmise prin intermediul interfetei radio catre concentrator.

 3 

Software monitorizare

Sistemul AMR, prin intermediul softwareului de management care ruleaza pe server, pe langa citirea indexului si altor parametrii ai contorului, poate furniza informatii in timp real si rapoarte rezultate din analiza datelor primite. Administratorul sistemului poate determina pe baza acestor rapoarte, tentative de frauda sau depasirea limitei de consum siprin intermediul releului incorporat in repartitor, poate deconecta de la distanta consumatorul de la retea.

 Software monitorizare contoare energie electrica Software monitorizare contoare apa calda si rece Grafic consum lunar per etaj Grafic consum lunar per apartament

  Functionalitati software de management al contoarelor de energie lectrica

 1. Functionare automatizata
  Sistemul functioneaza autonom, citirile indexului contoarelor si altor parametrii se face automat, in zilele si la orele programate de catre utilizator.
 2. Functionare manuala, citire la cerere
  Datele furnizate de contoare pot fi citite si manual, la cererea utilizatorului, pentru a determina consumul instantaneu sau verificarea bunei functionari echipamentelor.
 3. Oprirea de la distanta a consumatorului
  Repartitoarele pot fi comandate de la distanta, din software, prin intermediul retelei de alimentare sa deconecteze consumatorul de la retea.
 4. Curbe de sarcina si grafice de consum apa
  Operatorul poate analiza grafic curbe de sarcina pentru contoarele electrice sau consumurile apometrelor, raportate la zi, saptamana, luna sau alti parametrii, accesate direct in portalul web.
 5. Detectie echipamente defecte
  Sistemul detecteaza si localizeaza automat defectele aparute, care pot fi echipamente (contoare, concentratoare) sau module software si genereaza alarme pe email la utilizatorii autorizati.
 6. Calculul consumului lunar
  Software-ul de management calculeaza consumul zilnic si lunar, bazat pe diferenta intre citiri automate la data si ora programate.
 7. Export de informatii din baza de date
  Diferitele rapoarte generate din interogarea bazei de date, pot fi exportate ca fisiere Excel sau a alte formate